Техно-економска анализа упрошћених термодинамичких метода одређивања времена хлађења на примеру технологије хлађења јогурта у две фазе
Abstract
Dobra procena vremena hlađenja i zamrzavanja
može obezbediti efikasan i ekonomičan rad
rashladnog sistema u tehnološki zahtevanim
specifičnim uslovima proizvodnje.
Prehrambeni materijali imaju promenljivo
termičko ponašanje zbog složene strukture i
sastava, različitih dimenzija i osobina pakovanja
i slično, tako da je teško predvideti dinamiku
njihovog hlađenja što može uticati na kvalitet i
cenu finalnog proizvoda.
U ovom radu je analizirana tehnologija pripreme
jogurta hlađenjem u dve faze sa stanovišta
dve najčešće korišćene metode u inženjerskoj
praksi za predviđanje vremena hlađenja
(metoda faktora f–j i metoda “Equivalent Heat
Transfer Dimensionality”).
Rezultati dobijeni ovim metodama dobro se
slažu sa projektovanim kapacitetom rashladnog
sistema i potvrđuju veliki uticaj dimenzija i
geometrijskog oblika hlađenog proizvoda na
vreme trajanja rashladnog procesa. Analize
ukazuju na to da se posmatrane metode mogu
efikasno koristiti u nala...ženju odgovarajuće
veličine i oblika ambalaže proizvoda.
Keywords:
hlađenje / vreme hlađenja / modelovanje / metode / efikasnostSource:
KGH. Klimatizacija, grejanje, hlađenje, 2015, 44, 2, 43-52Publisher:
- Beograd : Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Funding / projects:
- The Improvement and Preservation of Biotechnology Procedures for Rational Energy Use and Improvement of Agricultural Production Quality (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31051)
Institution/Community
Mašinski fakultetTY - JOUR AU - Okulić, Marko AU - Ožegović, Marko AU - Zlatanović, Ivan PY - 2015 UR - https://machinery.mas.bg.ac.rs/handle/123456789/5328 AB - Dobra procena vremena hlađenja i zamrzavanja može obezbediti efikasan i ekonomičan rad rashladnog sistema u tehnološki zahtevanim specifičnim uslovima proizvodnje. Prehrambeni materijali imaju promenljivo termičko ponašanje zbog složene strukture i sastava, različitih dimenzija i osobina pakovanja i slično, tako da je teško predvideti dinamiku njihovog hlađenja što može uticati na kvalitet i cenu finalnog proizvoda. U ovom radu je analizirana tehnologija pripreme jogurta hlađenjem u dve faze sa stanovišta dve najčešće korišćene metode u inženjerskoj praksi za predviđanje vremena hlađenja (metoda faktora f–j i metoda “Equivalent Heat Transfer Dimensionality”). Rezultati dobijeni ovim metodama dobro se slažu sa projektovanim kapacitetom rashladnog sistema i potvrđuju veliki uticaj dimenzija i geometrijskog oblika hlađenog proizvoda na vreme trajanja rashladnog procesa. Analize ukazuju na to da se posmatrane metode mogu efikasno koristiti u nalaženju odgovarajuće veličine i oblika ambalaže proizvoda. PB - Beograd : Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) T2 - KGH. Klimatizacija, grejanje, hlađenje T1 - Техно-економска анализа упрошћених термодинамичких метода одређивања времена хлађења на примеру технологије хлађења јогурта у две фазе EP - 52 IS - 2 SP - 43 VL - 44 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_5328 ER -
@article{ author = "Okulić, Marko and Ožegović, Marko and Zlatanović, Ivan", year = "2015", abstract = "Dobra procena vremena hlađenja i zamrzavanja može obezbediti efikasan i ekonomičan rad rashladnog sistema u tehnološki zahtevanim specifičnim uslovima proizvodnje. Prehrambeni materijali imaju promenljivo termičko ponašanje zbog složene strukture i sastava, različitih dimenzija i osobina pakovanja i slično, tako da je teško predvideti dinamiku njihovog hlađenja što može uticati na kvalitet i cenu finalnog proizvoda. U ovom radu je analizirana tehnologija pripreme jogurta hlađenjem u dve faze sa stanovišta dve najčešće korišćene metode u inženjerskoj praksi za predviđanje vremena hlađenja (metoda faktora f–j i metoda “Equivalent Heat Transfer Dimensionality”). Rezultati dobijeni ovim metodama dobro se slažu sa projektovanim kapacitetom rashladnog sistema i potvrđuju veliki uticaj dimenzija i geometrijskog oblika hlađenog proizvoda na vreme trajanja rashladnog procesa. Analize ukazuju na to da se posmatrane metode mogu efikasno koristiti u nalaženju odgovarajuće veličine i oblika ambalaže proizvoda.", publisher = "Beograd : Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)", journal = "KGH. Klimatizacija, grejanje, hlađenje", title = "Техно-економска анализа упрошћених термодинамичких метода одређивања времена хлађења на примеру технологије хлађења јогурта у две фазе", pages = "52-43", number = "2", volume = "44", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_5328" }
Okulić, M., Ožegović, M.,& Zlatanović, I.. (2015). Техно-економска анализа упрошћених термодинамичких метода одређивања времена хлађења на примеру технологије хлађења јогурта у две фазе. in KGH. Klimatizacija, grejanje, hlađenje Beograd : Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)., 44(2), 43-52. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_5328
Okulić M, Ožegović M, Zlatanović I. Техно-економска анализа упрошћених термодинамичких метода одређивања времена хлађења на примеру технологије хлађења јогурта у две фазе. in KGH. Klimatizacija, grejanje, hlađenje. 2015;44(2):43-52. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_5328 .
Okulić, Marko, Ožegović, Marko, Zlatanović, Ivan, "Техно-економска анализа упрошћених термодинамичких метода одређивања времена хлађења на примеру технологије хлађења јогурта у две фазе" in KGH. Klimatizacija, grejanje, hlađenje, 44, no. 2 (2015):43-52, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_5328 .