Приказ основних података о документу

Mathematical model of temperature field of storage for vegetables and fruits without air flow

dc.creatorSimonović, Vojislav
dc.creatorDragić, Marko
dc.creatorČebela, Žarko
dc.creatorKrstić, Dragan
dc.creatorMarković, Ivana
dc.date.accessioned2022-09-19T16:39:43Z
dc.date.available2022-09-19T16:39:43Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0350-2953
dc.identifier.urihttps://machinery.mas.bg.ac.rs/handle/123456789/1237
dc.description.abstractU ovom radu modeliran je uticaj toplote koje povrće i voće odaje tokom procesa skladištenja kao produkt respiracije uz CO2 i vodu. Za potrebe modeliranja, celo skladište izdeljeno je na N3 paralelopipeda i usvojene su početne pretpostavke. Vazduh miruje u graničnim slojevima, specifična toplota vazduha jednaka je u svim tačkama skladišta, u paralelopipedu V postoji tačka C u kojoj temperatura θC(t) i gustina ρC(t) imaju srednje vrednosti θsr(t) i ρsr(t), koeficijent provođenja toplote između dve susedne ćelije je konstantan i nezavistan od položaja tih ćelija, srednja gustina vazduha u ćeliji je i ona je konstantna za celu ćeliju. Upravljački toplotni izvori ili ponori potiču od nekog električnog ili termičkog grejnog odnosno rashladnog tela, dok poremećajni toplotni izvori potiču od uskladištenog povrća i voća. Njihov intenzitet je određen položajem upravljačkog organa odnosno količinom, stanjem i vremenom skladištenja biomaterijala. Na kraju rada je prikazana približna jednačina temperaturnog polja skladišta sa čistim vremenskim kašnjenjem koje se javlja usled vremena potrebnog za prenos signala sa jednog mesta na drugo, kao i dijagram odskočnog odziva temperature.sr
dc.description.abstractIn this paper we modeled the impact of heat that gives vegetables and fruits during the storage as a product of respiration with CO2 and water. For the purposes of modeling the entire warehouse is divided on the N3 parallelepiped and adopted the initial assumptions. The air is at rest in the boundary layer, the specific heat of air is equal to the warehouse at all points in the parallelepiped V there is a point C with temperature θC(t) and density ρC(t) have mean values θsr(t) and ρsr(t), the coefficient of the implementation heat between two adjacent cells is constant and independent of the position of these cells, the mean air density in the cell and it is constant for the entire cell. Control heat sources or sinks come from any electrical or thermal heating and cooling of the body, and disturbances originating from the thermal sources of stored vegetables and fruits. Their intensity is determined by the position of the driver or the quantity, condition and time of storage of biomaterials. At the end of the paper shows approximate storage temperature field equations with pure time delay that occurs due to the time required to transmit signals from one place to another, and the rebound temperature response diagram.en
dc.publisherNacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/35043/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceSavremena poljoprivredna tehnika
dc.subjectskladištesr
dc.subjectpovrće i voćesr
dc.subjectmatematički modelsr
dc.subjectvegetables and fruiten
dc.subjectstorageen
dc.subjectmathematical modelen
dc.titleMatematički model temperaturnog polja skladišta za povrće i voće bez strujanja vazduhasr
dc.titleMathematical model of temperature field of storage for vegetables and fruits without air flowen
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage418
dc.citation.issue4
dc.citation.other37(4): 409-418
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage409
dc.citation.volume37
dc.identifier.fulltexthttp://machinery.mas.bg.ac.rs/bitstream/id/201/1234.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1237
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу