Matematički model temperaturnog polja skladišta za povrće i voće bez strujanja vazduha
Mathematical model of temperature field of storage for vegetables and fruits without air flow
Апстракт
U ovom radu modeliran je uticaj toplote koje povrće i voće odaje tokom procesa skladištenja kao produkt respiracije uz CO2 i vodu. Za potrebe modeliranja, celo skladište izdeljeno je na N3 paralelopipeda i usvojene su početne pretpostavke. Vazduh miruje u graničnim slojevima, specifična toplota vazduha jednaka je u svim tačkama skladišta, u paralelopipedu V postoji tačka C u kojoj temperatura θC(t) i gustina ρC(t) imaju srednje vrednosti θsr(t) i ρsr(t), koeficijent provođenja toplote između dve susedne ćelije je konstantan i nezavistan od položaja tih ćelija, srednja gustina vazduha u ćeliji je i ona je konstantna za celu ćeliju. Upravljački toplotni izvori ili ponori potiču od nekog električnog ili termičkog grejnog odnosno rashladnog tela, dok poremećajni toplotni izvori potiču od uskladištenog povrća i voća. Njihov intenzitet je određen položajem upravljačkog organa odnosno količinom, stanjem i vremenom skladištenja biomaterijala. Na kraju rada je prikazana približna jednačina temp...eraturnog polja skladišta sa čistim vremenskim kašnjenjem koje se javlja usled vremena potrebnog za prenos signala sa jednog mesta na drugo, kao i dijagram odskočnog odziva temperature.
In this paper we modeled the impact of heat that gives vegetables and fruits during the storage as a product of respiration with CO2 and water. For the purposes of modeling the entire warehouse is divided on the N3 parallelepiped and adopted the initial assumptions. The air is at rest in the boundary layer, the specific heat of air is equal to the warehouse at all points in the parallelepiped V there is a point C with temperature θC(t) and density ρC(t) have mean values θsr(t) and ρsr(t), the coefficient of the implementation heat between two adjacent cells is constant and independent of the position of these cells, the mean air density in the cell and it is constant for the entire cell. Control heat sources or sinks come from any electrical or thermal heating and cooling of the body, and disturbances originating from the thermal sources of stored vegetables and fruits. Their intensity is determined by the position of the driver or the quantity, condition and time of storage of biomate...rials. At the end of the paper shows approximate storage temperature field equations with pure time delay that occurs due to the time required to transmit signals from one place to another, and the rebound temperature response diagram.
Кључне речи:
skladište / povrće i voće / matematički model / vegetables and fruit / storage / mathematical modelИзвор:
Savremena poljoprivredna tehnika, 2011, 37, 4, 409-418Издавач:
- Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Истраживање и развој опреме и система за индустријску производњу, складиштење и прераду поврћа и воћа (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-35043)
Колекције
Институција/група
Mašinski fakultetTY - JOUR AU - Simonović, Vojislav AU - Dragić, Marko AU - Čebela, Žarko AU - Krstić, Dragan AU - Marković, Ivana PY - 2011 UR - https://machinery.mas.bg.ac.rs/handle/123456789/1237 AB - U ovom radu modeliran je uticaj toplote koje povrće i voće odaje tokom procesa skladištenja kao produkt respiracije uz CO2 i vodu. Za potrebe modeliranja, celo skladište izdeljeno je na N3 paralelopipeda i usvojene su početne pretpostavke. Vazduh miruje u graničnim slojevima, specifična toplota vazduha jednaka je u svim tačkama skladišta, u paralelopipedu V postoji tačka C u kojoj temperatura θC(t) i gustina ρC(t) imaju srednje vrednosti θsr(t) i ρsr(t), koeficijent provođenja toplote između dve susedne ćelije je konstantan i nezavistan od položaja tih ćelija, srednja gustina vazduha u ćeliji je i ona je konstantna za celu ćeliju. Upravljački toplotni izvori ili ponori potiču od nekog električnog ili termičkog grejnog odnosno rashladnog tela, dok poremećajni toplotni izvori potiču od uskladištenog povrća i voća. Njihov intenzitet je određen položajem upravljačkog organa odnosno količinom, stanjem i vremenom skladištenja biomaterijala. Na kraju rada je prikazana približna jednačina temperaturnog polja skladišta sa čistim vremenskim kašnjenjem koje se javlja usled vremena potrebnog za prenos signala sa jednog mesta na drugo, kao i dijagram odskočnog odziva temperature. AB - In this paper we modeled the impact of heat that gives vegetables and fruits during the storage as a product of respiration with CO2 and water. For the purposes of modeling the entire warehouse is divided on the N3 parallelepiped and adopted the initial assumptions. The air is at rest in the boundary layer, the specific heat of air is equal to the warehouse at all points in the parallelepiped V there is a point C with temperature θC(t) and density ρC(t) have mean values θsr(t) and ρsr(t), the coefficient of the implementation heat between two adjacent cells is constant and independent of the position of these cells, the mean air density in the cell and it is constant for the entire cell. Control heat sources or sinks come from any electrical or thermal heating and cooling of the body, and disturbances originating from the thermal sources of stored vegetables and fruits. Their intensity is determined by the position of the driver or the quantity, condition and time of storage of biomaterials. At the end of the paper shows approximate storage temperature field equations with pure time delay that occurs due to the time required to transmit signals from one place to another, and the rebound temperature response diagram. PB - Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad T2 - Savremena poljoprivredna tehnika T1 - Matematički model temperaturnog polja skladišta za povrće i voće bez strujanja vazduha T1 - Mathematical model of temperature field of storage for vegetables and fruits without air flow EP - 418 IS - 4 SP - 409 VL - 37 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1237 ER -
@article{ author = "Simonović, Vojislav and Dragić, Marko and Čebela, Žarko and Krstić, Dragan and Marković, Ivana", year = "2011", abstract = "U ovom radu modeliran je uticaj toplote koje povrće i voće odaje tokom procesa skladištenja kao produkt respiracije uz CO2 i vodu. Za potrebe modeliranja, celo skladište izdeljeno je na N3 paralelopipeda i usvojene su početne pretpostavke. Vazduh miruje u graničnim slojevima, specifična toplota vazduha jednaka je u svim tačkama skladišta, u paralelopipedu V postoji tačka C u kojoj temperatura θC(t) i gustina ρC(t) imaju srednje vrednosti θsr(t) i ρsr(t), koeficijent provođenja toplote između dve susedne ćelije je konstantan i nezavistan od položaja tih ćelija, srednja gustina vazduha u ćeliji je i ona je konstantna za celu ćeliju. Upravljački toplotni izvori ili ponori potiču od nekog električnog ili termičkog grejnog odnosno rashladnog tela, dok poremećajni toplotni izvori potiču od uskladištenog povrća i voća. Njihov intenzitet je određen položajem upravljačkog organa odnosno količinom, stanjem i vremenom skladištenja biomaterijala. Na kraju rada je prikazana približna jednačina temperaturnog polja skladišta sa čistim vremenskim kašnjenjem koje se javlja usled vremena potrebnog za prenos signala sa jednog mesta na drugo, kao i dijagram odskočnog odziva temperature., In this paper we modeled the impact of heat that gives vegetables and fruits during the storage as a product of respiration with CO2 and water. For the purposes of modeling the entire warehouse is divided on the N3 parallelepiped and adopted the initial assumptions. The air is at rest in the boundary layer, the specific heat of air is equal to the warehouse at all points in the parallelepiped V there is a point C with temperature θC(t) and density ρC(t) have mean values θsr(t) and ρsr(t), the coefficient of the implementation heat between two adjacent cells is constant and independent of the position of these cells, the mean air density in the cell and it is constant for the entire cell. Control heat sources or sinks come from any electrical or thermal heating and cooling of the body, and disturbances originating from the thermal sources of stored vegetables and fruits. Their intensity is determined by the position of the driver or the quantity, condition and time of storage of biomaterials. At the end of the paper shows approximate storage temperature field equations with pure time delay that occurs due to the time required to transmit signals from one place to another, and the rebound temperature response diagram.", publisher = "Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad", journal = "Savremena poljoprivredna tehnika", title = "Matematički model temperaturnog polja skladišta za povrće i voće bez strujanja vazduha, Mathematical model of temperature field of storage for vegetables and fruits without air flow", pages = "418-409", number = "4", volume = "37", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1237" }
Simonović, V., Dragić, M., Čebela, Ž., Krstić, D.,& Marković, I.. (2011). Matematički model temperaturnog polja skladišta za povrće i voće bez strujanja vazduha. in Savremena poljoprivredna tehnika Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad., 37(4), 409-418. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1237
Simonović V, Dragić M, Čebela Ž, Krstić D, Marković I. Matematički model temperaturnog polja skladišta za povrće i voće bez strujanja vazduha. in Savremena poljoprivredna tehnika. 2011;37(4):409-418. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1237 .
Simonović, Vojislav, Dragić, Marko, Čebela, Žarko, Krstić, Dragan, Marković, Ivana, "Matematički model temperaturnog polja skladišta za povrće i voće bez strujanja vazduha" in Savremena poljoprivredna tehnika, 37, no. 4 (2011):409-418, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1237 .