Приказ основних података о документу

Postharvest technology of fruits and vegetables in Serbia

dc.creatorMarković, Dragan
dc.creatorŽivković, Dragan
dc.creatorKosanić, Nenad
dc.creatorMarković, Ivana
dc.creatorSretenović, Aleksandra
dc.date.accessioned2022-09-19T16:39:39Z
dc.date.available2022-09-19T16:39:39Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0350-2953
dc.identifier.urihttps://machinery.mas.bg.ac.rs/handle/123456789/1236
dc.description.abstractU ovom radu biće dat pregled rešenja za skladištenje voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju. Proizvodnja voća i povrća u Srbiji zauzima značajno mesto u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje i veliki deo proizvedenog voća i povrća se izvozi pa se samim tim zahtevaju i veliki kapaciteti i uvođenje novih posle ubirajućih tehnologija za skladištenje istih, a kako je za značajniji plasman na inostrana tržišta neophodno popravljanje kvaliteta proizvoda, potrebno je i osavremenjivanje tehnologije gajenja i uvođenje evropskih standarda u svim segmentima proizvodnje, prerade i čuvanja voća i povrća. Najvažniji uslovi sredine koje treba obezbediti u skladišnom prostoru su temperatura i vlažnost vazduha. Osnovna teškoća pri čuvanju svežeg proizvoda je visok sadržaj vode (80-96%), a gubitak vlage tokom skladištenja je uobičajena pojava. Gubici vlage 3 - 6% su dovoljni da izazovu značajan gubitak kvaliteta za mnoge vrste namirnica. Nove tehnologije koje obezbeđuju sigurno i produženo skladištenje bioproizvoda su skladišta sa kontrolisanom atmosferom (CA) i ULO hladnjače.sr
dc.description.abstractThis paper gives an overview of solutions for storing fruits and vegetables in fresh and frozen conditions. Fruit and vegetables in Serbia occupies a significant place in the total value of agricultural production and much of the produced fruits and vegetables are exported and are therefore required a large capacity and introduce new harvest technologies to store them, and how important is the placement of foreign markets is necessary improving product quality, it is growing and upgrading technology and introduction of European standards in all aspects of production, processing and preserving of fruits and vegetables. The most important environmental conditions to be provided in storage areas are temperature and humidity. The main difficulty in keeping fresh products is a high water content (80-96%), and moisture loss during storage is certain phenomena. Loss of moisture 3-6% are sufficient to cause a significant loss of quality for many foods. New technologies that provide safe and prolonged storage bioproducts as warehouses with controlled atmosphere (CA) and ULO storage.en
dc.publisherNacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/35043/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceSavremena poljoprivredna tehnika
dc.subjectvoćesr
dc.subjectskladištasr
dc.subjectpovrćesr
dc.subjecthladnjačesr
dc.subjectvegetablesen
dc.subjectstorageen
dc.subjectfruiten
dc.subjectcold storageen
dc.titlePosle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbijisr
dc.titlePostharvest technology of fruits and vegetables in Serbiaen
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage398
dc.citation.issue4
dc.citation.other37(4): 387-398
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage387
dc.citation.volume37
dc.identifier.fulltexthttp://machinery.mas.bg.ac.rs/bitstream/id/200/1233.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1236
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу