Posle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbiji
Postharvest technology of fruits and vegetables in Serbia
Апстракт
U ovom radu biće dat pregled rešenja za skladištenje voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju. Proizvodnja voća i povrća u Srbiji zauzima značajno mesto u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje i veliki deo proizvedenog voća i povrća se izvozi pa se samim tim zahtevaju i veliki kapaciteti i uvođenje novih posle ubirajućih tehnologija za skladištenje istih, a kako je za značajniji plasman na inostrana tržišta neophodno popravljanje kvaliteta proizvoda, potrebno je i osavremenjivanje tehnologije gajenja i uvođenje evropskih standarda u svim segmentima proizvodnje, prerade i čuvanja voća i povrća. Najvažniji uslovi sredine koje treba obezbediti u skladišnom prostoru su temperatura i vlažnost vazduha. Osnovna teškoća pri čuvanju svežeg proizvoda je visok sadržaj vode (80-96%), a gubitak vlage tokom skladištenja je uobičajena pojava. Gubici vlage 3 - 6% su dovoljni da izazovu značajan gubitak kvaliteta za mnoge vrste namirnica. Nove tehnologije koje obezbeđuju sigurno i produženo sk...ladištenje bioproizvoda su skladišta sa kontrolisanom atmosferom (CA) i ULO hladnjače.
This paper gives an overview of solutions for storing fruits and vegetables in fresh and frozen conditions. Fruit and vegetables in Serbia occupies a significant place in the total value of agricultural production and much of the produced fruits and vegetables are exported and are therefore required a large capacity and introduce new harvest technologies to store them, and how important is the placement of foreign markets is necessary improving product quality, it is growing and upgrading technology and introduction of European standards in all aspects of production, processing and preserving of fruits and vegetables. The most important environmental conditions to be provided in storage areas are temperature and humidity. The main difficulty in keeping fresh products is a high water content (80-96%), and moisture loss during storage is certain phenomena. Loss of moisture 3-6% are sufficient to cause a significant loss of quality for many foods. New technologies that provide safe and pr...olonged storage bioproducts as warehouses with controlled atmosphere (CA) and ULO storage.
Кључне речи:
voće / skladišta / povrće / hladnjače / vegetables / storage / fruit / cold storageИзвор:
Savremena poljoprivredna tehnika, 2011, 37, 4, 387-398Издавач:
- Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Истраживање и развој опреме и система за индустријску производњу, складиштење и прераду поврћа и воћа (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-35043)
Колекције
Институција/група
Mašinski fakultetTY - JOUR AU - Marković, Dragan AU - Živković, Dragan AU - Kosanić, Nenad AU - Marković, Ivana AU - Sretenović, Aleksandra PY - 2011 UR - https://machinery.mas.bg.ac.rs/handle/123456789/1236 AB - U ovom radu biće dat pregled rešenja za skladištenje voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju. Proizvodnja voća i povrća u Srbiji zauzima značajno mesto u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje i veliki deo proizvedenog voća i povrća se izvozi pa se samim tim zahtevaju i veliki kapaciteti i uvođenje novih posle ubirajućih tehnologija za skladištenje istih, a kako je za značajniji plasman na inostrana tržišta neophodno popravljanje kvaliteta proizvoda, potrebno je i osavremenjivanje tehnologije gajenja i uvođenje evropskih standarda u svim segmentima proizvodnje, prerade i čuvanja voća i povrća. Najvažniji uslovi sredine koje treba obezbediti u skladišnom prostoru su temperatura i vlažnost vazduha. Osnovna teškoća pri čuvanju svežeg proizvoda je visok sadržaj vode (80-96%), a gubitak vlage tokom skladištenja je uobičajena pojava. Gubici vlage 3 - 6% su dovoljni da izazovu značajan gubitak kvaliteta za mnoge vrste namirnica. Nove tehnologije koje obezbeđuju sigurno i produženo skladištenje bioproizvoda su skladišta sa kontrolisanom atmosferom (CA) i ULO hladnjače. AB - This paper gives an overview of solutions for storing fruits and vegetables in fresh and frozen conditions. Fruit and vegetables in Serbia occupies a significant place in the total value of agricultural production and much of the produced fruits and vegetables are exported and are therefore required a large capacity and introduce new harvest technologies to store them, and how important is the placement of foreign markets is necessary improving product quality, it is growing and upgrading technology and introduction of European standards in all aspects of production, processing and preserving of fruits and vegetables. The most important environmental conditions to be provided in storage areas are temperature and humidity. The main difficulty in keeping fresh products is a high water content (80-96%), and moisture loss during storage is certain phenomena. Loss of moisture 3-6% are sufficient to cause a significant loss of quality for many foods. New technologies that provide safe and prolonged storage bioproducts as warehouses with controlled atmosphere (CA) and ULO storage. PB - Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad T2 - Savremena poljoprivredna tehnika T1 - Posle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbiji T1 - Postharvest technology of fruits and vegetables in Serbia EP - 398 IS - 4 SP - 387 VL - 37 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1236 ER -
@article{ author = "Marković, Dragan and Živković, Dragan and Kosanić, Nenad and Marković, Ivana and Sretenović, Aleksandra", year = "2011", abstract = "U ovom radu biće dat pregled rešenja za skladištenje voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju. Proizvodnja voća i povrća u Srbiji zauzima značajno mesto u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje i veliki deo proizvedenog voća i povrća se izvozi pa se samim tim zahtevaju i veliki kapaciteti i uvođenje novih posle ubirajućih tehnologija za skladištenje istih, a kako je za značajniji plasman na inostrana tržišta neophodno popravljanje kvaliteta proizvoda, potrebno je i osavremenjivanje tehnologije gajenja i uvođenje evropskih standarda u svim segmentima proizvodnje, prerade i čuvanja voća i povrća. Najvažniji uslovi sredine koje treba obezbediti u skladišnom prostoru su temperatura i vlažnost vazduha. Osnovna teškoća pri čuvanju svežeg proizvoda je visok sadržaj vode (80-96%), a gubitak vlage tokom skladištenja je uobičajena pojava. Gubici vlage 3 - 6% su dovoljni da izazovu značajan gubitak kvaliteta za mnoge vrste namirnica. Nove tehnologije koje obezbeđuju sigurno i produženo skladištenje bioproizvoda su skladišta sa kontrolisanom atmosferom (CA) i ULO hladnjače., This paper gives an overview of solutions for storing fruits and vegetables in fresh and frozen conditions. Fruit and vegetables in Serbia occupies a significant place in the total value of agricultural production and much of the produced fruits and vegetables are exported and are therefore required a large capacity and introduce new harvest technologies to store them, and how important is the placement of foreign markets is necessary improving product quality, it is growing and upgrading technology and introduction of European standards in all aspects of production, processing and preserving of fruits and vegetables. The most important environmental conditions to be provided in storage areas are temperature and humidity. The main difficulty in keeping fresh products is a high water content (80-96%), and moisture loss during storage is certain phenomena. Loss of moisture 3-6% are sufficient to cause a significant loss of quality for many foods. New technologies that provide safe and prolonged storage bioproducts as warehouses with controlled atmosphere (CA) and ULO storage.", publisher = "Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad", journal = "Savremena poljoprivredna tehnika", title = "Posle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbiji, Postharvest technology of fruits and vegetables in Serbia", pages = "398-387", number = "4", volume = "37", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1236" }
Marković, D., Živković, D., Kosanić, N., Marković, I.,& Sretenović, A.. (2011). Posle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbiji. in Savremena poljoprivredna tehnika Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad., 37(4), 387-398. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1236
Marković D, Živković D, Kosanić N, Marković I, Sretenović A. Posle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbiji. in Savremena poljoprivredna tehnika. 2011;37(4):387-398. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1236 .
Marković, Dragan, Živković, Dragan, Kosanić, Nenad, Marković, Ivana, Sretenović, Aleksandra, "Posle ubirajuće tehnologije za voće i povrće u Srbiji" in Savremena poljoprivredna tehnika, 37, no. 4 (2011):387-398, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1236 .