Optimizacija parametara vibracionog sistema za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog jagodičastog voća
Optimization of parameters of a vibration system for sorting and calibrating deep frozen berry fruits
Апстракт
Sortiranje i kalibriranje jagodičastog voća ogleda se u visokim troškovima radne snage za izdvajanje oštećenih plodova i plodova po kvalitetu i veličini. Zahtevi koji se postavljaju pri sortiranju i kalibriranje jagodičastog voća se odnose i na tehnološke procese prethodnog hlađenja i zamrzavanje plodova čime se postiže mogućnost kvalitetnijeg izvršenja naknadnih mehaničkih operacija bez znatnih gubitaka. Razvoj rešenja za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog voća treba tražiti u visoko proizvodnim sistemima sa minimalnim učešćem radne snage. Ovakav pristup zahteva primenu vibracionih sistema koji omogućavaju izdvajanje plodova na odgovarajućim sitima i sa odgovarajućim otvorima na sitima koja ostvaruju odvajanje plodova prema geometrijskim parametrima, odnosno prema propisanim klasama. Ovakvi vibracioni uređaji trebalo bi da obezbede i sortiranje i kalibriranje osim malina i jagode i kupine itd. U radu su data mašinska rešenja za sortiranje i kalibriranje sa posebnim osvrtom na... optimizaciju parametara uređaja. Analizirana su i data rešenja ovih uređaja, izvršena optimizacija kinematskih parametara, dat adekvatan model vibracionog sistema koji omogućava traženu proizvodnost u cilju postizanja ekonomski opravdanijeg procesa izdvajanja duboko zamrznutih plodova po zadatim karakteristikama.
Sorting and calibrating berry fruits is a costly process in terms of human labor and time needed for the efficient sorting based on quality and size. Sorting and calibrating is performed on previously cooled or frozen products, which prevents damaging the product during mechanical processing. The development of new solutions for sorting and calibrating should go in the direction of high capacity machines, with minimum engagement of human labor. This approach requires application of vibrating screen separators with predefined screen sizes, in order to meet the required size and quality. These systems should be capable to sort other fruits, besides raspberries, strawberries and blackberries. This paper shows the solutions for mechanical sorting and calibrating, with special attention to the optimization of working parameters. Exact designs were analyzed, an optimization of kinematic parameters was performed, an adequate model of a vibration system was shown, which makes the requested pro...ductivity possible, for the purpose of achieving an economically justified process for separation of deep frozen products.
Кључне речи:
vibrator / transport / sortiranje / parametri / kalibriranje / ekonomska opravdanost / vibrating device / transport / sorting / parameters / cost efficient / calibrationИзвор:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2010, 14, 2, 93-97Издавач:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Развој машина и опреме за производњу и прераду воћа (RS-MESTD-MPN2006-2010-14210)
Колекције
Институција/група
Mašinski fakultetTY - JOUR AU - Veljić, Milan AU - Mladenović, Nikola AU - Marković, Dragan AU - Čebela, Žarko PY - 2010 UR - https://machinery.mas.bg.ac.rs/handle/123456789/1086 AB - Sortiranje i kalibriranje jagodičastog voća ogleda se u visokim troškovima radne snage za izdvajanje oštećenih plodova i plodova po kvalitetu i veličini. Zahtevi koji se postavljaju pri sortiranju i kalibriranje jagodičastog voća se odnose i na tehnološke procese prethodnog hlađenja i zamrzavanje plodova čime se postiže mogućnost kvalitetnijeg izvršenja naknadnih mehaničkih operacija bez znatnih gubitaka. Razvoj rešenja za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog voća treba tražiti u visoko proizvodnim sistemima sa minimalnim učešćem radne snage. Ovakav pristup zahteva primenu vibracionih sistema koji omogućavaju izdvajanje plodova na odgovarajućim sitima i sa odgovarajućim otvorima na sitima koja ostvaruju odvajanje plodova prema geometrijskim parametrima, odnosno prema propisanim klasama. Ovakvi vibracioni uređaji trebalo bi da obezbede i sortiranje i kalibriranje osim malina i jagode i kupine itd. U radu su data mašinska rešenja za sortiranje i kalibriranje sa posebnim osvrtom na optimizaciju parametara uređaja. Analizirana su i data rešenja ovih uređaja, izvršena optimizacija kinematskih parametara, dat adekvatan model vibracionog sistema koji omogućava traženu proizvodnost u cilju postizanja ekonomski opravdanijeg procesa izdvajanja duboko zamrznutih plodova po zadatim karakteristikama. AB - Sorting and calibrating berry fruits is a costly process in terms of human labor and time needed for the efficient sorting based on quality and size. Sorting and calibrating is performed on previously cooled or frozen products, which prevents damaging the product during mechanical processing. The development of new solutions for sorting and calibrating should go in the direction of high capacity machines, with minimum engagement of human labor. This approach requires application of vibrating screen separators with predefined screen sizes, in order to meet the required size and quality. These systems should be capable to sort other fruits, besides raspberries, strawberries and blackberries. This paper shows the solutions for mechanical sorting and calibrating, with special attention to the optimization of working parameters. Exact designs were analyzed, an optimization of kinematic parameters was performed, an adequate model of a vibration system was shown, which makes the requested productivity possible, for the purpose of achieving an economically justified process for separation of deep frozen products. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - Optimizacija parametara vibracionog sistema za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog jagodičastog voća T1 - Optimization of parameters of a vibration system for sorting and calibrating deep frozen berry fruits EP - 97 IS - 2 SP - 93 VL - 14 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1086 ER -
@article{ author = "Veljić, Milan and Mladenović, Nikola and Marković, Dragan and Čebela, Žarko", year = "2010", abstract = "Sortiranje i kalibriranje jagodičastog voća ogleda se u visokim troškovima radne snage za izdvajanje oštećenih plodova i plodova po kvalitetu i veličini. Zahtevi koji se postavljaju pri sortiranju i kalibriranje jagodičastog voća se odnose i na tehnološke procese prethodnog hlađenja i zamrzavanje plodova čime se postiže mogućnost kvalitetnijeg izvršenja naknadnih mehaničkih operacija bez znatnih gubitaka. Razvoj rešenja za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog voća treba tražiti u visoko proizvodnim sistemima sa minimalnim učešćem radne snage. Ovakav pristup zahteva primenu vibracionih sistema koji omogućavaju izdvajanje plodova na odgovarajućim sitima i sa odgovarajućim otvorima na sitima koja ostvaruju odvajanje plodova prema geometrijskim parametrima, odnosno prema propisanim klasama. Ovakvi vibracioni uređaji trebalo bi da obezbede i sortiranje i kalibriranje osim malina i jagode i kupine itd. U radu su data mašinska rešenja za sortiranje i kalibriranje sa posebnim osvrtom na optimizaciju parametara uređaja. Analizirana su i data rešenja ovih uređaja, izvršena optimizacija kinematskih parametara, dat adekvatan model vibracionog sistema koji omogućava traženu proizvodnost u cilju postizanja ekonomski opravdanijeg procesa izdvajanja duboko zamrznutih plodova po zadatim karakteristikama., Sorting and calibrating berry fruits is a costly process in terms of human labor and time needed for the efficient sorting based on quality and size. Sorting and calibrating is performed on previously cooled or frozen products, which prevents damaging the product during mechanical processing. The development of new solutions for sorting and calibrating should go in the direction of high capacity machines, with minimum engagement of human labor. This approach requires application of vibrating screen separators with predefined screen sizes, in order to meet the required size and quality. These systems should be capable to sort other fruits, besides raspberries, strawberries and blackberries. This paper shows the solutions for mechanical sorting and calibrating, with special attention to the optimization of working parameters. Exact designs were analyzed, an optimization of kinematic parameters was performed, an adequate model of a vibration system was shown, which makes the requested productivity possible, for the purpose of achieving an economically justified process for separation of deep frozen products.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "Optimizacija parametara vibracionog sistema za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog jagodičastog voća, Optimization of parameters of a vibration system for sorting and calibrating deep frozen berry fruits", pages = "97-93", number = "2", volume = "14", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1086" }
Veljić, M., Mladenović, N., Marković, D.,& Čebela, Ž.. (2010). Optimizacija parametara vibracionog sistema za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog jagodičastog voća. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 14(2), 93-97. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1086
Veljić M, Mladenović N, Marković D, Čebela Ž. Optimizacija parametara vibracionog sistema za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog jagodičastog voća. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2010;14(2):93-97. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1086 .
Veljić, Milan, Mladenović, Nikola, Marković, Dragan, Čebela, Žarko, "Optimizacija parametara vibracionog sistema za sortiranje i kalibriranje duboko zamrznutog jagodičastog voća" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 14, no. 2 (2010):93-97, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_1086 .