Приказ основних података о документу

dc.creatorJovanović, Ivan
dc.creatorBogdanović, Dejan
dc.creatorMihajlović, Ivan
dc.date.accessioned2023-03-10T16:48:07Z
dc.date.available2023-03-10T16:48:07Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-7680-363-7
dc.identifier.urihttps://machinery.mas.bg.ac.rs/handle/123456789/5649
dc.description.abstractU ovom radu se numeričkom analizom rešava problem sastava mešavine u postupku proizvodnje bakra. Cilj je definisati optimalni sastav šarže koncentrata bakra, koja se koristi u pirometalurškom procesu proizvodnje bakra. U tu svrhu je razvijen i prilagođen matematički model koji odgovara konkretnom problemu. U modelu je predložena funkcija cilja koja maksimizira profit tako što izračunava prihod ostvaren prodajom korisnih proizvoda na tržište (Cu, Ag, Au) i izdataka za nabavku sirovina. Osim osnovnih ograničenja, koja su u literaturi definisana za problem sastava mešavine, razvijena su i ograničenja koja uvažavaju specifičnan proces proizvodnje bakra, kao i ekološke zahteve. Na ovaj način se predlaže model koji usklađuje tri kontradiktorna zahtjeva u proizvodnji bakra: ekonomski, tehnološki i ekološki. Polaznu osnovu za optimizaciju čine osam različitih koncentrata bakra, koji su bili dostupni na tržištu u trenutku ovog istraživanja. Optimizacija je urađena korišćenjem softverskog programa MATHEMATICA v 8.0. Rezultati dobijeni numeričkim eksperimentima potvrđuju pretpostavku da je moguće sastaviti optimalnu šaržu koja će uskladiti sve kontradiktorne zahteve. Uz manje izmene, model se može primeniti i na druge slične procese proizvodnje.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet organizacionih naukasr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/34023/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceXLVI International Symposium on Operational Research SYM-OP-IS 2019, Kladovo, Serbiasr
dc.subjectOperaciona istraživanjasr
dc.subjectproblem mešavinesr
dc.subjectoptimizacija šaržesr
dc.subjectproizvodnja bakrasr
dc.titleOPTIMIZACIJA SASTAVA ŠARŽE KONCETRATA BAKRA U CILJU POSTIZANJA BOLJEG EKOLOŠKOG OTISKAsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.rights.holderUniverzitet u beogradu - Fakultet organizacionih naukasr
dc.citation.epage49
dc.citation.spage44
dc.identifier.fulltexthttp://machinery.mas.bg.ac.rs/bitstream/id/13923/bitstream_13923.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_machinery_5649
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу